Tips til hund i bil

Der er mange holdninger til hvordan man forsvarligt anbringer sin hund i bilen og til hvordan man lærer sin hund at være tryg i bilen. På denne side vil jeg forsøge at give mit besyv med og dele et par relevante links, til sider der omhandler emnet.
​Se det som mine anbefalinger, fra et adfærdsmæssigt perspektiv, til en god og stressfri køretur med din hund i bilen. ​​

​Lovgivning?
​Der er desværre ikke danske lovregler der beskriver hvordan en hund forsvarligt kan medtages i bil. Det kan du læse lidt om på denne side: https://www.advodan.dk/nyheder/2017/5/transport-af-kaeledyr-i-bil-hvad-siger-reglerne/

​Burets størrelse og beskaffenhed?
​For at hunden skal få en god og positiv oplevelse med at være i bur, er det vigtigt at buret er stort nok til at hunden kan bevæge sig rundt og den skal kunne stå og sidde UDEN at bukke sig, ligesom den skal kunne ligge udstrakt, hvis den ønsker det.
Desuden skal hunden så vidt muligt kunne se ud, så den ikke bliver køresyg. Bunden i buret skal være skridsikker og gerne polstret, så din hund kan ligge sundt uden belastning på fx albuer. ​
​​Uden disse muligheder vil hunden kunne føle ubehag ved transporten, hvilket selvfølgelig ender med at give modvillighed mod at komme i bilen. Denne adfærd kan være svær at træne væk!

Sverige har klare og tydelige mindstemål på buret i bilen:
​Længde = hund x 1,1 ! højde = hundens fulde højde til issen ! Bredde = hundens bredde x 2, 5 !
​Se mere på jordbruksverket.se - via dette LINK

Der findes virkelig lækre hundebure som også er crashtestede. Se mere om det på denne SIDE.

Burets placering?

Buret skal stå så bunden er vandret. Dette for at hunden ikke skal spænde i bestemte muskelgrupper, for at holde balancen. Husk at bilen svinger, så tyngdepunktet hele tiden flyttes. Hvis hunden ikke har vandret bund, kan dette give unødig stress og måske endda køresyge. Placerer du buret bagest i kabinen, skal du tænke på solen! Sæt eventuelt solafskærmning op og tænk på at bilens aircondition måske ikke når helt om til din hund.
​Se eksempler på solafskærmning HER

​Indlæring af bur?

Brug som ved al anden træning, trinvis indlæring. Dvs. gradvist længere tid, gradvist forskellige steder, gradvist mindre kontakt til dig når hunden er i bur og altid ud igen inden hunden bliver utryg!
​Træningstips:
​Start med at lære hvalpen at gå ind i buret, der står på stuegulvet. Smid lækre godbidder ind i buret flere gange dagligt og giv gerne KONG med lækkert fyld, inde i buret ofte. Luk lågen 5 sekunder, mens hvalpen hygger med lækkerier, og åbn igen INDEN hvalpen bliver utryg. ​På denne måde skaber du en god starttilvænning til buret.
​Nu skal buret i bilen. Fyld KONG og brug igen de lækreste godbidder, som du betaler med når hunden er rolig. Luk buret gradvist længere tid, ​Husk at du skal sidde ved buret og gerne kontakte og røre hunden, når der er ro. Dvs. du kan ikke både træne hund OG være chauffør, på samme tid! ​Igen - ud af buret, inden hunden bliver utryg!

​Når hunden er tryg ved at være i buret i bilen i 2-5 min. mens bilen holder stille, kan motoren startes og der kan køres en lille tur. Stadig med betaling med lækkerier, for rolig adfærd og sekvenser med KONG med fyld. Gradvist kører du længere tid.

​OBS: Bliver hunden bange eller protesterer den mod at være lukket inde, er du gået for hurtigt frem! I denne situation skal du vente tålmodigt og se væk, til der er ro 10-15 sekunder, før du åbner igen. Ubehageligt for både dig og din hund, men nødvendigt for at hunden ikke tror at den skal protestere for at komme ud.

Alene i buret i bilen?

​At være adskilt fra flokken kan være angstprovokerende for flokdyr, så du skal også her gå gradvist til værks. Start med at øve at lukke bilen. Åbn straks igen og betal hunden for at være rolig. Luk dernæst, for at gå en runde omkring bilen. Derefter 2 runder, 3 runder osv.
​Når du kan det, er det muligt at gå fra hunden gradvist længere tid, fx for at handle o.l. Vær dog opmærksom på at der i den senere tid har været forsøg på at stjæle hunde fra parkerede biler, så det er en god idé at låse både bil og bur, hvis du skal have hunden med.

​Temperatur i bilen?

Ingen omtale af hunde i bilen, uden at komme omkring temperatur.... De fleste er opmærksomme på at temperaturen i bilen hurtigt stiger, når solen skinner. Desværre efterlades mange hunde dog fortsat i bilen i sommerhalvåret - det er virkelig synd for hunden! Er temperaturen udenfor 20 grader eller mere, skal du derfor lade din hund blive hjemme.

På de andre dage, holder vi selvfølgelig i skyggen og kan fx lave ekstra god ventilation med en "bagklapkrog" og et vindue åbent.
​En anden god ting er refleksovertræk til bilen - se HER

Skal du k øre på ferie med din hund, skal du tænke på solafskærmning til bagruderne & et tip til bedre ventilering omkring hundeburet, er at montere en hundeventilator.  Disse fås både til strøm og batteri, fx på www.hooked4pets.dk

​​

Om vinteren bliver bilen hurtigt alt for kold. Ofte efter bare 20 min., selvom vi har haft varmeblæseren i gang.
​Husk at din hund bor indendørs i gennemsnitlig 20 grader, og den sætter derfor IKKE vinterpels til at kunne holde varmen i vinterkulden. Skal din hund være i bilen i længere tid, skal du derfor have et rigtig godt dækken til din hund, som passer til årstiden - et overgangsdækken og et VARMT dækken til de helt kolde måneder.

Tid i bur?
​Selvom hunden kan vende sig og sagtens kan sidde og ligge, er det ikke optimalt at sætte hunde i bur i længere tid ad gangen. Dette er min holdning generelt! De værste tilfælde af stereotyp adfærd og alvorlige adfærdsproblemer, som jeg har set som adfærdsbehandler, er forbundet med mange timers ophold i bur, mens ejeren har været fx på arbejde.

Så... efter 2-3 timer, er det tid til både luftetur og til at kunne bevæge sig mere frit.

Skal man sejle fx til Sverige eller Norge (4-5 timers turen), skal hunden virkelig være mentalt og fysisk træt inden afrejse og der skal være adgang til frisk vand på hele turen. Desuden er det om bord også i høj grad vigtigt at være opmærksom på temperaturen - bed om en parkeringsplads i skyggen og brug fx en babyalarm til at holde øje med temperatur og lyd.

​Jeg håber at du og din hund, med ovenstående tips vil få en masse dejlige ture sammen i bilen!

God tur fra

Adfærdsbehandler og Instruktør

Helle Huber Stenberg
​Bsc ABT

Hundens Verden

Sølillevej 4
​8560 Kolind

adobestock_2042141

Læs hvad andre synes

Den bedste hundetræning man kan få 😁

CJ CJ

Verdens bedste træner .spot on !!!

Helle Redke

Se flere anmeldelser på​

Hundens Verden

​Sølillevej 4

8560 Kolind

Find vej

​​

CVR. 30849809

Vi støtter​

Tekst fra denne hjemmeside må ikke kopieres eller gengives uden kildeangivelse.​